Tájékoztatás másodfokú ítéletről - állatkínzás bűntette

A Szegedi Törvényszék másodfokú tanácsa megváltoztatta a Szegedi Járásbíróság T. M. vádlottal és társával szemben állatkínzás bűntette miatti büntetőügyben meghozott elsőfokú ítéletét akként, hogy az vádlottakkal szemben kiszabott szabadságvesztés tartamát mindkét vádlott vonatkozásában 2 évre, míg a próbaidő tartamát mindkét vádlott esetében 3 évre súlyosította.

A Szegedi Járásbíróság elsőfokú ítéletében nem jogerősen bűnösnek mondta ki T. M. I.r. vádlottat állatkínzás bűntettében és Z. Á. II.r. vádlottat bűnsegédként elkövetett állatkínzás bűntettében, ezért az I.r. vádlottat 8 hónap, a II.r. vádlottat 6 hónap mindkét vádlott esetében végrehajtásában 1 év próbaidőre felfüggesztett börtön fokozatú szabadságvesztésre ítélte.

A jogerős ítélet tényállásának lényege szerint 2016. márciusában a vádlottak lakóházához tartozó, birkák számára elkerített részbe átszökött a szomszédban lakó személy két puli kutyája, ahol a birkákat kergetni kezdték. Az I.r. vádlott ezt látva egy 1-1,5 méter hosszúságú cserépléccel a kutyákat kergetni kezdte, majd az egyik pulit sarokba szorítva a pulit olyan nagy erővel kezdte ütlegelni, hogy a cserépléc eltörött. A cselekménynél jelen lévő II. r. vádlott miután látta, hogy a cserépléc eltörött vasvilláért ment, majd azt I.r. vádlottnak átadta, aki a korábbi bántalmazástól földön fekvő puli kutyába nagy erővel beleszúrt. A kutya az I.r. vádlott cselekménye következtében – melynek elkövetéséhez a II.r. vádlott szándékosan segítséget nyújtott - olyan súlyos fokú, neki különös szenvedést okozó sérülést (mellüregbeli vérzés, légmell, vérkeringés heveny összeomlása) szenvedett, amelynek következtében elpusztult.

A másodfokú bíróság az ügyben megtartott nyilvános ülés eredményéhez képest úgy ítélte meg, hogy a vádlottak esetében figyelemmel a konkrét cselekmény elkövetési körülményeire indokolt mind a szabadságvesztés, mind pedig a próbaidő tartamának súlyosítása, figyelemmel azonban az enyhítő körülményekre – mint például a vádlottak büntetlen előélete - a másodfokú bíróság álláspontja szerint a büntetés célja felfüggesztett szabadságvesztés kiszabásával is elérhető.

További felvilágosítás a Szegedi Törvényszék Sajtóosztályától kérhető.

Szeged, 2017. évi december hó 19. napján