Tájékoztatás előzetes letartóztatás nem jogerős elrendeléséről - kábítószer birtoklásának bűntette

A Szegedi Járásbíróság elrendelte annak a macedón állampolgárságú férfinak az előzetes letartóztatását, akit különösen jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer birtoklása bűntettének megalapozott gyanúja miatt szombaton vett őrizetbe a rendőrség. A bíróság döntése alapján a gyanúsított előzetes letartóztatása 2018. január hó 12. napjáig tart.

A Csongrád Megyei Főügyészség azért indítványozta a gyanúsított előzetes letartóztatásának elrendelését, mivel az ügyészi álláspont szerint a rendelkezésre álló adatok alapján megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy a 2017. december 09. napján 22 óra 10 perckor a Röszke Autópálya Határátkelőhelyen Magyarország területére történő belépésre jelentkező, 24 fő utast szállító autóbusz egyik sofőrjeként, kábítószer Magyarország területére történő behozatalában működött közre.

A tételes vámvizsgálat során eljáró pénzügyőr marihuána gyanús szagra lett figyelmes a busz utasterében, majd az élvédők eltávolítását követően a jobb és bal oldali üléssor, valamint folyosórész alatt nem gyári kialakítású rekeszek kerültek megtalálásra, melyekben összesen 109 csomagban, közel 60 kilogramm bruttó össztömegű növényi ágvégződések voltak elrejtve, továbbá 2 dobozban több, mint 1 kilogramm bruttó tömegű masszaszerű anyagot találtak meg, melyben az elsődleges vizsgálat heroin jelenlétét mutatta ki.

A lefoglalt kábítószer THC tartalma a rendelkezésre álló adatok alapján lényegesen meghaladja a különösen jelentős mennyiség alsó határát.

Az elsőfokú bíróság álláspontja szerint a magyarországi lakó és tartózkodási hellyel, családi kapcsolatokkal nem rendelkező, külföldi állampolgárságú gyanúsított által megvalósulni látszó bűncselekmény kiemelkedő tárgyi súlyú – öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő - melyre figyelemmel megalapozottan feltehető, hogy szabadlábon hagyása esetén a hatóságok elől megszökne, vagy elrejtőzne.

Emellett megalapozottan feltehető az is, hogy a gyanúsított ezidáig ismeretlen társaival történő összebeszélés útján a bizonyítási eljárás meghiúsítására, vagy megnehezítésére törekedne, ezért előzetes letartóztatása mindenképpen indokolt.

A bíróság döntését az ügyész tudomásul vette, míg a gyanúsított és védője fellebbezést jelentettek be azzal szemben, így a végzés nem jogerős.

További felvilágosítás a Szegedi Törvényszék Sajtóosztályától kérhető.

Szeged, 2017. december 13. napján