Tájékoztatás előzetes letartóztatások nem jogerős elrendeléséről - kifosztás bűntette

A Szegedi Járásbíróság szombaton nem jogerősen elrendelte annak a három férfinak az előzetes letartóztatását, akiket kifosztás bűntettének megalapozott gyanúja miatt múlt hét csütörtökön vett őrizetbe a rendőrség. A bíróság döntése alapján a gyanúsítottak előzetes letartóztatása 2017. december hó 25. napjáig tart.

A Csongrád Megyei Főügyészség azért indítványozta a gyanúsítottak előzetes letartóztatásának elrendelését, mivel az ügyészi álláspont szerint megalapozottan gyanúsíthatóak azzal, hogy 2017. november 22. napján a délelőtti órákban bűncselekmény elkövetése céljából megjelentek Hódmezővásárhelyen személygépkocsival. A leparkolást követően az egyik gyanúsított a gépkocsiban maradt, míg a két másik gyanúsított bement egy lépcsőházba és becsengetett az első emeleti lakásban élő 92 éves, bűncselekmény felismerésére idős koránál fogva korlátozottan képes nőhöz.

A gyanúsítottak közölték a sértettel, hogy az önkormányzattól jöttek és a víznyomást kell ellenőrizniük, melynek költsége 10.000,- forint. A gyanúsítottak a jelenlétüket nem igazolták, igazolványt nem mutattak, iratot nem adtak át a sértettnek. A sértett ennek ellenére beengedte őket, majd a konyhában levő szekrény fiókjából 10.000,- forintot adott át az egyik gyanúsítottnak. Ezt követően a másik gyanúsított a sértettet a fürdőszobába hívta, elterelve ezzel figyelmét és megkérte, hogy a víznyomás ellenőrzése miatt maradjon ott és nyissa ki a vízcsapokat. Közben társa a konyhaszekrény fiókjából magához vett további 116.000,- forint készpénzt, majd a lakásból sietősen távoztak. Végül a három gyanúsított gépkocsival elhagyta a helyszínt.

Az elsőfokú bíróság mindhárom gyanúsított esetében indokoltnak tartotta a legszigorúbb kényszerintézkedés alkalmazását, ugyanis figyelemmel a cselekmény kiemelkedő tárgyi súlyára esetükben megalapozottan feltehető, hogy szabadlábon hagyásuk esetén a hatóságok elől megszöknének, vagy elrejtőznének.

Ezen túlmenően megalapozottan feltehető az is, hogy a gyanúsítottak egymással történő összebeszélés útján vagy más módon a bizonyítási eljárás meghiúsítására, magakadályozására törekednének, illetve mindhárom gyanúsított esetében a bűnismétlés veszélye is fennáll, mivel mindannyiukkal szemben büntetőeljárások vannak folyamatban, illetőleg többszörösen büntetett előéletűek, ezért előzetes letartóztatásuk mindenképpen indokolt.

A bíróság döntését az ügyész tudomásul vette, míg a gyanúsítottak és védőik fellebbezést jelentettek be, így a végzések nem emelkedtek jogerőre.

További felvilágosítás a Szegedi Törvényszék Sajtóosztályától kérhető.

Szeged, 2017. november hó 27. napján