Tájékoztatás nem jogerős ítéletről - hivatalos személy elleni erőszak bűntette és más bűncselekmény

A Szegedi Járásbíróság nem jogerősen bűnösnek mondta ki A. S. vádlottat hivatalos személy elleni erőszak bűntette és lőfegyverrel visszaélés bűntette miatt, ezért őt halmazati büntetésül 5 év fegyházban végrehajtandó szabadságvesztésre ítélte. A vádlott legkorábban a büntetés kétharmad részének kitöltését követő napon bocsátható feltételes szabadságra.

A nem jogerős ítélet tényállásának lényege a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság hivatásos állományába tartozó rendőrök 2016. augusztus 26. napján a rendőrkapitányság fogdájából szállították át az afgán állampolgárságú vádlottat a Bevándorlási és Állampolgári Hivatal szegedi épületébe, idegenrendészeti eljárás lefolytatása végett. A vádlott kezei elől voltak megbilincselve, továbbá bilincsrögzítő deréköv és vezetőszár is volt rajta.

Az épület ügyfélvárójában tartózkodó vádlott az adminisztratív okok miatt elhúzódó ügyintézés miatt egyre türelmetlenebbé és agresszívabbá vált, majd az őt lefogni próbáló rendőr jobb oldalán lévő fegyvertokban tartott lőfegyverének markolatára ráfogott, kioldotta a fegyvert rögzítő klipszet, a fegyvert kihúzta a tokból és azt két kézzel behúzta mellkasához oly módon, hogy a fegyver csöve előre nézett.

Ekkor a rendőrök földre vitték a vádlottat, a fegyver visszaszerzése érdekében dulakodásra kényszerültek az ellenállást tanúsító vádlottal, aki ennek során megharapta az egyik intézkedő rendőr bal hüvelyk, illetve középső ujját. A rendőröknek végül együttes erővel sikerült lefogniuk a vádlottat.

A fenti magatartásával a vádlott a vele szemben intézkedni szándékozó rendőröket, mint hivatalos személyeket jogszerű eljárásukban erőszakkal akadályozta, valamint engedély nélkül szerezte meg a lőfegyvert.

A bíróság ítéletét az ügyész tudomásul vette, azzal szemben a vádlott ok és cél megjelölése nélkül, míg védője a kiszabott büntetés enyhítése céljából fellebbezést jelentett be, így az ítélet nem emelkedett jogerőre.

További felvilágosítás a Szegedi Törvényszék Sajtóosztályától kérhető.

Szeged, 2017. évi október hó 12. napján