Tájékoztatás nem jogerős ítéletről - rablás bűntettének kísérlete és más bűncselekmények

A Szegedi Járásbíróság nem jogerősen bűnösnek mondta ki fk. O. N. I.r., C. N. II.r. és P. G. J. III.r. vádlottakat társtettesként elkövetett rablás bűntettének kísérletében, valamint a II.r. és III.r. vádlottakat társtettesként elkövetett önbíráskodás bűntettének kísérletében és testi sértés bűntettének kísérletében is. Az I.r. vádlottat az ellene bűnsegédként elkövetett testi sértés bűntettének kísérlete miatt emelt vád alól felmentette.

A bíróság ezért az I.r. vádlottat 1 év 6 hónap végrehajtásában 4 év próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre, a II.r. vádlottat halmazati büntetésül 9 év, a III.r. vádlottat 6 év börtönben végrehajtandó szabadságvesztésre ítélte. A II.r. vádlottat 9 évre, a III.r. vádlottat 6 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától.

A vádirati tényállás lényege szerint a fiatalkorú lány és két társa 2016. július 31. napján éjjel 3 óra körüli időben Szeged belvárosában odalépett egy padon ülő társasághoz. A vádlottak erőszakos módon cigarettát, illetőleg szeszes italt kértek a sértettől és társaitól, akik azonban ezt megtagadták. A vádlottak a közelben lévő, baleseti helyszínelést végző rendőrök észlelése miatt a társaságtól elsétáltak, majd nem sokkal később a rendőrök távozását követően a társasághoz visszatértek és a II.r. és III. r. vádlottak ismét szeszes italt követeltek, szintén eredménytelenül. Erre a II.r. vádlott egy vasból készült gömbcsuklót vett elő és azzal hadonászni kezdett, majd a padon ülő sértettet felsőtesten ütötte miközben továbbra is követelőzött. Eközben az I.r. vádlott a sértett padra tett pénztárcáját kinyitotta, abba belenézett, de a sértett társaságában lévő egyik személy észlelte ezt és kikapta kezéből.

A további bántalmazás megelőzése érdekében a sértett segítségére siettek a társaságában lévők és sikerült a II.r. vádlottól a gömbcsuklót megszerezniük, melyet a közeli újságos bódénál elrejtettek. A II.r. és III.r. vádlott ekkor már nem csak szeszes italt, hanem a tőlük elvett tárgyat is követelték vissza. A társaság tagjai próbálták rábírni a vádlottakat, hogy hagyják őket békén, de nem jártak sikerrel. A II.r és III.r vádlottak közösen rátámadtak a sértettre, akinek sikerült kivédenie az ellene irányuló rúgásokat és ütéseket.

Cselekményüknek időlegesen azzal lett vége, hogy dulakodás közben a közelben levő taxiállomásig keveredtek, ahol az ott dolgozók rájuk szóltak, ezért a két társaság különvált egymástól és különböző irányba indultak el.

Rövid idő múlva a vádlottak meglátták a sértetti társaságot a belvárosban, akik felé a II.r. és III.r. vádlott futni kezdett, a sértett előlük megpróbált elmenekülni, majd egy parkoló autó mögé bújt, ahol a vádlottak újra bántalmazni kezdték a korábban elvett gömbcsukló visszaszerzése érdekében. A vádlottak zseblámpával, szíjjal ütötték őt, illetőleg meg is rúgták. A cselekménynek azzal lett vége, hogy a vádlottak cselekményét észlelő, sértett társaságában lévő személyek időközben a helyszínre érkeztek és a vádlottakat a sértettről leszedték.

A sértett a bántalmazás következtében testszerte többszörös hámhorzsolásos sérüléseket szenvedett el, melyek gyógytartama 8 napon belüli azzal, hogy a cselekmény során nem volt kizárható 8 napon túl gyógyuló sérülés létrejötte sem.

— O ―

A bíróság nem jogerős ítéletében a fent részletezett cselekmények miatt bűnösnek mondta ki a vádlottakat társtettesként elkövetett rablás bűntettének kísérletében, emellett II.r és III.r. vádlottakat társtettesként elkövetett önbíráskodás bűntettének kísérletében és társtettesként elkövetett testi sértés bűntettének kísérletében is, míg a fiatalkorú I.r. vádlottat az ellene bűnsegédként elkövetett testi sértés bűntettének kísérlete miatt emelt vád alól felmentette figyelemmel arra, hogy esetében e bűncselekmény elkövetését nem látta bizonyítottnak.

A bíróság ítéletével szembeni esetleges fellebbezés bejelentésére az ügyész 3 napot tartott fenn, az I.r. vádlott az ítéletet tudomásul vette, míg azzal szemben I. r. vádlott védője, a II.r és III.r vádlottak és védőik is fellebbezést jelentettek be, így az ítélet nem emelkedett jogerőre.

További felvilágosítás a Szegedi Törvényszék Sajtóosztályától kérhető.

Szeged, 2017. október hó 10. napján