Tájékoztatás előzetes letartóztatás elrendeléséről - rablás bűntette

A Szegedi Járásbíróság nem jogerősen elrendelte annak a gyanúsítottnak az előzetes letartóztatását, akit rablás bűntettének megalapozott gyanúja miatt hétfőn vett őrizetbe a rendőrség. A bíróság döntése alapján a gyanúsított előzetes letartóztatása 2017. szeptember hó 9. napjáig tart.

A Hódmezővásárhelyi Járási Ügyészség azért indítványozta G. R. gyanúsított előzetes letartóztatásának elrendelését, mivel az ügyészi álláspont szerint megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy 2017. augusztus 7. napján a Hódmezővásárhelyen található egyik benzinkút melletti kerékpárúton megállított két 14. életévét be nem töltött sértettet, akiktől pénzt kért cigarettára. Az egyik kiskorú 20 forintot ajánlott fel, de a gyanúsított erre nem tartott igényt, majd ezt követően megfenyegette a sértetteket, hogy átkutatja a táskájukat és ruházatukat és ha pénzt talál náluk megveri őket. Ennek hatására az egyik sértett 200.-Ft-ot akart átnyújtani a férfinak, aki azonban észlelte, hogy több pénz is van a pénztárcában, ezért erőszakkal elvette azt a benne levő 2.000.-Ft-tal együtt.

Az elsőfokú bíróság álláspontja szerint a többszörösen büntetett előéletű, anyagi gondokkal küzdő gyanúsított a kiemelkedő tárgyi súlyú (2 évtől 8 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő) bűncselekményt az ellene folyamatban lévő más büntetőeljárás alatt látszik megvalósítani, ezért megalapozottan lehet következtetni arra, hogy a hatóságok elő megszökne vagy elrejtőzne, illetve újabb szabadságvesztéssel büntetendő szándékos bűncselekményt követne el, ezért előzetes letartóztatása mindenképpen indokolt.

A bíróság végzését az ügyész tudomásul vette, míg a gyanúsított és védője fellebbezést jelentett be, így a végzés nem emelkedett jogerőre.

További felvilágosítás a Szegedi Törvényszék Sajtóosztályától kérhető.

Szeged, 2017. augusztus 10. napján