Tájékoztatás előzetes letartóztatás elrendeléséről - határzár tiltott átlépésének bűntette

A Szegedi Járásbíróság nem jogerősen elrendelte annak a gyanúsítottnak az előzetes letartóztatását, akit tömegzavargás részvevőjeként elkövetett határzár tiltott átlépése bűntettének megalapozott gyanúja miatt szombaton vett őrizetbe a rendőrség. A bíróság döntése alapján a gyanúsított előzetes letartóztatása 2015. október hó 22. napjáig tart.

A Szegedi Járási Ügyészség azért kezdeményezte A. H. gyanúsított vonatkozásában az előzetes letartóztatás elrendelését, mert az ügyészi álláspont szerint megalapozottan gyanúsíthatóak azzal, hogy 2015. szeptember hó 16. napján a szerb-magyar határ szerb oldalán várakozott az ún. gyoda kerítéssel fedett kapu előtti területen, mivel Magyarország terültére szeretett volna átjutni. Időközben tömegzavargás alakult ki, amelynek a gyanúsított is aktív résztvevője volt. Egy az ügyben kihallgatott másik gyanúsítottal a tömeg által értett nyelven különböző, a tömeg cselekvését irányító beszédeket tartott, megpróbálva irányítani a rendőrökkel szemben fenyegetően fellépő tömeget. A tömegzavargásban részt vevő személyek időközben kidöntötték a gyoda kerítéssel borított kaput, majd a gyanúsított 17 óra 19 perckor azon keresztül jogosulatlanul belépett az ország területére, és továbbfolytatta az erőszakosan fellépő tömeg irányítását, végül a kapun keresztül visszament Szerbia területére.

Jóllehet a gyanúsított a schengeni övezetbe történő belépéshez rendelkezett vízummal, azonban tudta azt is, hogy a lezárt határon - a tömegzavargás során áttört - az államhatár rendje védelmét biztosító létesítményen keresztül jogosulatlanul lép be az ország területére.

A gyanúsított ezt követően az ország területét elhagyta, majd visszatérve éppen Ausztriába indult volna vonattal, amikor a nyomozó hatóság tagjai elfogták.

A bíróság úgy ítélte meg, hogy a Magyarországon lakóhellyel nem rendelkező, elfogását megelőzően az ország területét elhagyni kívánó gyanúsított vonatkozásában alappal lehet tartani attól, hogy a hatóságok elől megszökne vagy elrejtőzne, továbbá megalapozottan lehet következtetni arra is, hogy az ügyben érintett, ezidáig ismeretlenül maradt személyekkel összebeszélne, így a bizonyítási eljárás megnehezítésére, meghiúsítására törekedne. Mindezek alapján az elsőfokú bíróság úgy ítélte meg, hogy a gyanúsított előzetes letartóztatása mindenképpen indokolt.

A bíróság döntését az ügyész tudomásul vette, míg a gyanúsított és védője fellebbezést jelentettek be, így a végzés nem jogerős.

További felvilágosítás a Szegedi Törrvényszék Sajtóosztályától kérhető.

Szeged, 2015. szeptember hó 22. napján