Előzetes letartóztatás elrendelése - csoportosan elkövetett közösség tagja elleni erőszak bűntette és más bűncselekmény

Csoportosan elkövetett közösség tagja elleni erőszak bűntette és más bűncselekmény miatt előzetes letartóztatásba került az a gyanúsított, akit 2015. július 21. napján vett őrizetbe a rendőrség. A bíróság döntése alapján a gyanúsított az elsőfokú bíróság tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb egy hónapig, 2015. augusztus 23. napjáig előzetes letartóztatásban marad.

A Szegedi Nyomozó Ügyészség azért kezdeményezte a gyanúsított előzetes letartóztatását, mert megalapozott a gyanú arra, hogy S. V. volt bv. tzls. gyanúsított 2015. július 18. napján, 22 óra 30 perc körüli időben legalább két további társával együtt a Szegedi Partfürdőre levezető szakaszon, a szegedi régi híd lejárójánál tartózkodott. A fenti időpontban ugyanezen a helyszínen voltak az egy társaságban lévő Sz. V., Sz. Tí. és Sz. Ta. sértettek is. S. V. gyanúsított a bőrszíne és ezáltal a faji hovatartozása miatt kezdte inzultálni Sz.V. sértettet, trágár szavakkal illette őt, valamint „büdös bevándorlónak” nevezte. Sz. V. sértett a gyanúsított irányában kifejezésre juttatta, hogy magyarnak érzi magát, ennek ellenére a gyanúsított továbbra is „büdös bevándorlónak” nevezte Sz.V. sértettet. Sz. Tí. sértett ekkor bekapcsolódott a vitába, s közölte a gyanúsítottal, hogy Sz.V. ugyanolyan magyar, mint ő, melyre a gyanúsított akként reagált, hogy a kezében lévő dobozos sörrel leöntötte Sz.Tí. haját. A sértettek ezután elindultak, hogy elhagyják a vita helyszínét, azonban a gyanúsított és társaik utánuk mentek, s S.V. Gyanúsított továbbra is a faji hovatartozására utalva szidalmazta Sz.V. sértettet. Ezt követően S.V. gyanúsított a szája környékén megütötte Sz.Ta. sértettet, majd ököllel ütlegelte Sz. Tí. sértett arcát, melynek következtében a sértettek a földre kerültek, Sz.Tí. sértett pedig a gyanúsított cselekménye következtében az eszméletét is elvesztette. Amikor Sz. V. sértett észlelte, hogy a gyanúsított bántalmazta Sz. Ta. és Sz.Tí. sértetteket, védelmező célzattal megindult a gyanúsított irányába, aki őt a mellkasánál meglökte. Sz. V. sértett a további támadás elhárítása érdekében a földre vitte a gyanúsítottat, áttérdelt rajta, és a feje irányába ütött. Miközben Sz.V. sértett a gyanúsított felett térdelt, S.V. gyanúsított eddig nem azonosított társa Sz.V. sértettet fejberúgta, aki ezután felállt a földről. Ezt követően Sz.V. sértetettet a gyanúsított eddig nem azonosított társa a jobb oldalán, bordatájékon megrúgta, melynek következtében Sz.V. sértett a földre került, ahol S.V. Gyanúsított és legalább két további társa őt rugdosták és testszerte taposták. A fentieket követően S.V. gyanúsított és társai elhagyták a helyszínt.

Sz. Tí. sértett a gyanúsítottól elszenvedett bántalmazás következtében az arc törésével járó 8 napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett.

Tekintettel arra, hogy a gyanúsítás tárgyát képező cselekményeket a gyanúsított legalább két társával követte el, megalapozottan feltehető, hogy szabadlábon hagyása esetén az eddig ismeretlenül maradt társaival történő összebeszéléssel a büntetőeljárás meghiúsítására, a bizonyítás megnehezítésére törekedne. A gyanúsított hasonlóan garázda jellegű bűncselekmény miatt korábban is állt már bíróság előtt, amelyre tekintettel a bűnismétlés veszélye is fennáll. A fentiekre figyelemmel a Szegedi Járásbíróság a gyanúsított előzetes letartóztatását elrendelte.

A bíróság döntését az ügyész tudomásul vette, a gyanúsított és védője elsődlegesen szabadlábra helyezés, másodlagosan enyhébb kényszerintézkedés elrendelése érdekében fellebbezést jelentett be, így a végzés nem jogerős.

További felvilágosítás a Szegedi Törvényszék Sajtóosztályától kérhető.

Szeged, 2015. évi július hó 23. napján