Tárgyalótermi protokoll az új koronavírus miatt elrendelt veszélyhelyzetre tekintettel

Lehetőség szerint távmeghallgatással kell megtartani a tárgyalásokat a hazai bíróságokon az OBH által kiadott tárgyalótermi protokoll szerint. 

A kitűzött tárgyalások megtartásáról minden esetben egyedi döntést hoz a bíróság attól függően, hogy megoldható-e az adott tárgyalóteremben a résztvevők elhelyezése egymástól két méter távolságra. A tárgyalás megtartása szempontjából döntő jelentősége van annak is, hogy a megelőző 14 napban az ügyben érintett személy járt-e fertőzéssel érintett területen. A tárgyalások kezdetén a bíró szóban tájékozódik és tájékoztatást ad annak megállapítása érdekében, hogy ne legyen jelen potenciálisan fertőzött személy.

Amennyiben felmerül annak valószínűsége, hogy a tárgyalóteremben fertőzött személy tartózkodik, a tárgyalást a bíróság félbeszakíthatja, az érintett személyt a bíróság elkülönített helyiségébe irányítja és azonnal értesíti az illetékes hatóságot. A tárgyalóteremben tartózkodó személyek adatait és elérhetőségeit a bíróság ilyen esetekben regisztrálja és eljuttatja az illetékes szervhez. 

A fertőzöttség gyanújának megállapítására az OBH a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NKK) Eljárásrendjében foglaltakat tekinti irányadónak.

Az új koronavírus közösségi terjedésével érintett területek folyamatosan frissülő listája az NNK honlapján (https://www.nnk.gov.hu/) érhető el.

 

Szeged, 2020. március 14. 

 

forrás: birosag.hu