Egy éves a Bírósági Fizetési Portál: több, mint 4 ezer felhasználó, másfél milliárdos forgalom

A Bírósági Fizetési Portál tértől és időtől függetlenül kényelmi szolgáltatást nyújt azok számára, akinek egy bírósági üggyel kapcsolatban fizetési kötelezettsége keletkezik.
Az online felület egy éves működése során csaknem másfél milliárd forintos forgalmat bonyolított le, és több, mint 4 ezer felhasználó, 20 ezernél is több alkalommal használta.

A Bírósági Fizetési Portál éppen egy éve indult el. 
A felhasználóbarát kialakítású felületet magánszemélyek, gazdasági társaságok, és ügyvédi irodák is használhatják. A szükséges regisztrációt követően minden ügyfél számára lehetségessé válik az illeték, a pénzbírság, a rendbírság, az óvadék mellett akár a szakértői vagy a tolmács díjának rendezése is.

A Bírósági Fizetési Portál használata nem bonyolultabb egy hagyományos webshop kezelésénél. A regisztrációt követően az ügyfelet egy illetékkalkulátor is segíti a megfelelő összeg meghatározásában és befizetésében, de amennyiben a kelleténél több pénzt fizet a felhasználó, a különbözetet visszakapja a regisztrációkor megadott számlaszámára. 
Minden fizetési tétel visszakövethető és minden tranzakcióról digitális aláírással ellátott igazolást ad a rendszer. 

A Bírósági Fizetési Portál használata hagyományos bankkártyás fizetésnek minősül, a tranzakciós díjakat a bíróság és a magyar állam fizeti, így nincs egyéb külön terhe, csak amennyi az ügyfél számlacsomagját érintő, egy kártyás vásárlásához kapcsolódó költség. 
A kártyás tranzakció vagy utalás szinte azonnal megvalósul, az egész ügyintézés néhány percet vesz igénybe. 

A felhasználók számos segítséget kapnak ahhoz, hogy a lehető legkönnyebben tudják használni a fizetési portált. A bejelentkezést követően az Információ menüpontban oktatóvideók, kézikönyv és az álladóan frissített Gyakran Ismételt Kérdések segítik az ügyfeleket.

Az elképzelések szerint a Bírósági Fizetési Portál a jövőben további szolgáltatásokkal bővül. A távolabbi terveikben az is szerepel, hogy a bírósági gazdasági hivatalokban lévő POS terminálokat is összekötnék a portállal. Így ha valaki egy kereset személyes beadásakor a gazdasági hivatalban szeretné bírósági fizetési kötelezettségét teljesíteni, akkor nem kellene illetékbélyegről gondoskodnia, hanem ott a helyszínen, egy Pay Pass-os kártyás fizetéssel egyszerűen megoldhatná. 

 

Forrás: birosag.hu