10 nap múlva hatáskörváltozás a kapcsolattartás végrehajtására irányuló ügyekben

Az Országgyűlés tavaly decemberben fogadta el a fővárosi és megyei kormányhivatalok átszervezéséről szóló törvénycsomagot. A bíróságot érintő változás, hogy 2020. március 1. napjától a gyermek és a szülő, illetve más kapcsolattartásra jogosult személy kapcsolattartására vonatkozó határozat végrehajtásával kapcsolatos hatáskörök a gyámhivataloktól a járásbíróságokhoz kerülnek át.

A korábbiakhoz képest jelentős változás, hogy a törvény szerint a kérelmezőnek március 1-jétől részletesebb és pontosabb – kötelező formanyomtatvány-használat nélkül – kérelmet kell előterjesztenie a bíróságon. A kérelem tartalmáról részletes tájékoztatást kaphatnak az állampolgárok a járásbíróságok ügyfélközpontjaiban, illetve az ott elhelyezett szórólapokról. 

A hatáskörváltozással az ügyintézési határidők nem változnak, továbbra is a kapcsolattartási szabályok megszegésétől számított 30 napon belül lehetséges az eljárást megindítani. 

A hatáskörváltozásra a bírósági szervezet felkészült, az ügyintézés során a gyermekek érdekei és jogai alapvető szempontként érvényesülnek.

 

Forrás: birosag.hu