„Ma én dolgozom anya helyett” – rendhagyó nyílt nap a Szegedi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságon

Gyermekek nevetésétől és kérdéseitől visszhangoztak hétvégén a Szegedi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság (KMB) folyosói és irodái. Egy különleges és egyedülálló munkanap keretében minden apró zugot feltérképezhettek az intézményben dolgozó bírák és igazságügyi alkalmazottak csemetéi.

Huszonöt gyermek és szüleik vettek részt az izgalmas programokon. A kicsik első útja egy tárgyalóterembe vezetett, ahol a bíróság dolgozóinak szórakoztató előadásában egy mesés perszimuláció várt rájuk. A mókás eset lefolytatása közben megtudhatták, hogy zajlik a tárgyalótermi munka, az ítélethozatal, milyen résztvevői vannak egy pernek, sőt észrevételeikkel még a bíró döntését is segíthették.

Miután véget ért az ítélet kihirdetése, a gyerekek maguk is a talárba bújhattak, felülhettek a pulpitusra, és kipróbálhatták, milyen érzés bíróként jelen lenni egy tárgyalóteremben.

Nem sokkal később minden résztvevő az irodák felé vette az irányt, ahol feltárultak a bírósági dolgozók fiókjai és előkerült minden olyan eszköz, amely a napi munkához szükséges. Diktafonok segítségével minden gyerek kipróbálhatta a diktálást, miközben szaporán dolgoztak a pecsétek, illetve a fénymásolók is. A délelőtt folyamán a gyerekek előtt egyre pontosabb kép alakulhatott ki arról, hogyan telik szüleik egy napja, milyen feladatokat kell ellátniuk és hogyan működik a hétköznapokban a bíróság.

Zárásként egy igazán kreatív feladat várt a vendégekre. A nap emlékére egy különleges festményt készítettek, és kezdetét vette a karácsonyi készülődés is. A szorgos kis kezek közül számos ünnepi dísz került ki, amelyek a KMB egyik karácsonyfájának ékéül szolgáltak. Minden elkészült dísz újrahasznosítható anyagokból készült, felhívva ezzel figyelmet a környezettudatosság fontosságára.

A nap nem csak a legkisebbek, hanem szüleik számára is rengeteg szórakoztató pillanatot okozott, a színes programoknak köszönhetően pedig minden gyermek élmények tucatjaival gazdagodva léphetett ki a bíróság kapuján.

 

forrás: birosag.hu