„Civil nap” a Csongrád Megyei Kormányhivatal szervezésében

A Szolgáltató Kormányhivatal Modell program keretében a Csongrád Megyei Kormányhivatal 2019. november 20. napján Civil napot szervezett a hatóság és a civil szféra közötti szorosabb együttműködés kialakítása érdekében.

A nagy érdeklődés övezte rendezvényen a civil szervezetek részletes, pontos tájékoztatást kaptak a civil területet érintő aktualitásokról, a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) 2020. évi pályázatairól, a szervezeteket érintő fogyasztóvédelmi, környezetvédelmi, állatvédelmi, népegészségügyi és rehabilitációs kérdésekről.

A rendezvénynek a Csongrád Megyei Kormányhivatal munkatársai, a Csongrád Megyei Civil Információs Centrum kommunikációs vezetője, valamint a Szegedi Törvényszék civil szervezetek ügyeinek intézésével foglalkozó bírósági ügyintézője tartottak előadásokat.

A Civil napot dr. Juhász Tünde Kormánymegbízott nyitotta meg, majd az előadások sorát dr. Galgóczi Dominika a Szegedi Törvényszék Civil Szervezetek Nyilvántartási Irodájának bírósági ügyintézője kezdte meg, aki a civil területet érintő aktualitásokat mutatta be. Az előadás elsődleges célja volt a www.birosag.hu honlap „Civil eljárások” oldalán megtalálható valamennyi információ, tájékoztató, kitöltési útmutató, nyomtatvány és okiratsablon bemutatása, amellyel a civil szervezeteknek kívántak segítséget nyújtani annak érdekében, hogy az általuk előterjesztett kérelmek minél eredményesebb elbírálásban részesüljenek.

Ezt követően Molnár Elvira a Csongrád Megyei Civil Információs Centrum kommunikációs vezetője a NEA 2020. évi egyszerűsített pályázatairól tájékoztatta az érdeklődőket. Dr. Gera Katalin megyei tisztiorvos az egészségfejlesztési munkában rendelkezésre álló prevenciós lehetőségekről számolt be. Dr. Ács Karolina fogyasztóvédelmi szakügyintéző az elektronikus kereskedelem során felmerülő problémákra hívta fel a figyelmet. Dr. Mader Balázs osztályvezető az egészségesebb környezet megóvása érdekében rendelkezésre álló lehetőségekre világított rá. Tóth Ferencné osztályvezető a kormányhivatal által nyújtható pénzbeli és természetbeni ellátásokról tájékoztatta a jelenlévőket.

A Civil nap zárásaként dr. Pálfi Tímea hatósági állatorvos az állatvédelemmel kapcsolatos hatályos jogszabályokat ismertette.

A rendezvényen elhangzottak hasznos információként szolgáltak ahhoz, hogy a civil szervezetek a jogszabályi előírásoknak megfelelően működhessenek, törvényi kötelezettségeiknek eleget tegyenek, valamint ahhoz is, hogy a Magyarország Bíróságai honlap „Civil eljárások” oldalán megtalálható valamennyi segítséget a mindennapi tevékenységük során hasznosítani tudják.

 

Szeged, 2019. november 27. napján

 

A Szegedi Törvényszék Sajtóosztálya