Consilium Peritorum Localis a Szegedi Törvényszéken

150 évvel ezelőtt 1869. július 15. napján hirdették ki a bírói hatalom gyakorlásáról szóló 1869. évi IV. törvénycikket, amely a magyar igazságszolgáltatás működésének meghatározó állomása lett. E jeles eseményre emlékezve július 15-e közel 20 éve a bírák és igazságügyi alkalmazottak ünnepe, a Bíróságok Napja.

A jelentős emlékünnep alkalmából az 1869. évi IV. törvénycikk kihirdetésének 150. évfordulója tiszteletére az Országos Bírósági Hivatal egyedülálló ünnepi gondolatfüzérrel kívánt tisztelegni elődeink előtt.

A Szegedi Törvényszék a „Bírák vagyunk…” című ünnepi kiadványt, amely a bíró elődeink évszázadokat átívelő hivatástudatát tárja elénk, egy olyan rendezvény keretében kívánta átadni a bírák részére, amely alkalmat teremt egy kötetlen beszélgetésre.

Ennek jegyében dr. Tárkány-Szűcs Babett, a Szegedi Törvényszék elnöke 2019. november 22. napján beszélgetésre invitálta dr. Duxné dr. Velcsov Katalin cégcsoportvezető asszonyt, dr. Kovalcsik Éva tanácselnök asszonyt, dr. Nagy Zsuzsanna tanácselnök asszonyt, valamint dr. Szabó András tanácselnök urat, akik több évtizede végeznek példamutató bírói munkát a Szegedi Törvényszéken.

A találkozón a bíró kollégákkal a bírói hivatásról, a felelősségről, a lelkiismeretességről, a függetlenségről, valamint arról beszélgettek kötetlen formában, hogy mit jelent a XXI. század Európájában magyar bírónak lenni.

A bírói hivatás szépségeiről, valamint kihívásairól szóló eszmecsere után egyértelmű megfogalmazást nyert az 1869. évi IV. törvénycikkben is deklarált alaptétel, amely szerint a bírói függetlenség mindenek felett áll, azon nem eshet csorba. Az objektív igazság keresése, a pártatlanság megtartása évszázadokon átívelő, a ma bírája számára is elsőrendű követelmény.

 

Szeged, 2019. november 26. napján

 

A Szegedi Törvényszék Sajtóosztálya