A Digitális Bíróság Projekt iránt érdeklődő jogász hivatásrendek képviselőit fogadta a Szegedi Törvényszék

A Szegedi Törvényszék 2019. november 22. napján rendezte meg Digitális Disszeminációs Workshopját, amelynek keretében „A bírósági igazgatás további elektronizálása – Digitális Bíróság” elnevezésű és a Széchenyi 2020 program keretében megvalósuló uniós projekt fejlesztéseit, valamint az elmúlt években kialakított bírósági elektronikus fejlesztéseket és az elektronikus ügyintézési szolgáltatásokat mutatta be a társhatóságok tagjai számára.

A workshopon – meghívott vendégként – regionális szinten az ügyvédi kamarák, a megyei főügyészségek, a kormányhivatalok, valamint a Szegedi Fegyház és Börtön képviselői vettek részt.

A rendezvényt dr. Tárkány-Szűcs Babett, a Szegedi Törvényszék elnöke nyitotta meg, aki hangsúlyozta, hogy a Digitális Bírósági Projekt kiemelt stratégiai célja a bírósághoz való hozzáférés egyszerűsítése, az adminisztrációs terhek csökkentése, az ügyfelek gyorsabb ügyintézésének elősegítése. Előadásában összefoglalta a Digitális Bíróság Projekt fejlesztéseit, az eddig elért eredményeket, tájékoztatást adott az Ítélkezést Támogató Rendszerről (ITR), a határozatszerkesztésről, a határozatok anonimizálásáról, az e-aktáról, valamint a közhiteles nyilvántartások összekapcsolásáról, könnyebb elérhetőségéről.

A résztvevők dr. Vida-Sós Tünde, a Szegedi Járásbíróság elnöke előadásában megismerhették a bírósági digitalizáció történetét, az Ügyfél Iratbetekintő Rendszert (ÜIR), annak használatát, valamint a belépéshez szükséges regisztrációs folyamatot. Tájékoztatást kaptak továbbá az E-szolgáltatásokról, e körben a Pertartam-kalkulátorról és a Bírósági Elektronikus Tájékoztatási és Figyelmeztetési Rendszerről.

A Szegedi Törvényszék bírái, dr. Gaudi Tibor, a beszédleíró szoftver alkalmazását, míg dr. Berkes Tamás, a tárgyalótermekben telepített távmeghallgatási eszköz működését mutatták be interaktív előadás keretében.

A Disszeminációs Workshop az érdeklődők részére lehetőséget adott párbeszédre, kérdések feltevésére. A résztvevők üdvözölték a projekt keretében megvalósított fejlesztéseket, amelyek a mindennapi, gyorsabb munkavégzésüket segítik elő.

 

Szeged, 2019. november 22. napján

 

A Szegedi Törvényszék Sajtóosztálya