Kihelyezett kollégiumi ülést tartott a Dél-alföldi Közigazgatási és Munkaügyi Regionális Kollégium Kerekegyházán

A Dél-alföldi Közigazgatási és Munkaügyi Regionális Kollégium 2019. november 07-08. napján kihelyezett teljes kollégiumi ülést, illetve közigazgatási és munkaügyi rész-kollégiumi ülést tartott Kerekegyházán.

Az első napon a regionális kollégium teljes kollégiumi ülése keretében dr. Kulisity Mária, a Fővárosi Törvényszék bírája „A munkahelyi zaklatás hazai és nemzetközi megítélése” címmel, dr. Balogh Zsolt kúriai tanácselnök „Az alkotmányjogi panasz és hatása a bírói ítélkezésre” címmel tartott előadást.

A teljes kollégium állást foglalt a fogvatartottak munkavégzésével, az ítélet ítélethirdetésen kézbesítésével, a cégkapu, ügyfélkapu, e-papír témakörrel kapcsolatos vitás jogalkalmazási kérdésekben, illetve megtárgyalta és elfogadta a 2020. évi munkatervét.

A délután folyamán a regionális kollégium külön munkaügyi, illetve közigazgatási rész-kollégiumi ülést tartott. Mindkét ügyszak rész-kollégiumi ülésén 5-5 kollégiumi tag készült fel a vitás jogalkalmazási kérdésekben és az eljárásjogi probléma rövid felvezetését követően a rész-kollégiumok a vitás kérdésekben véleményt nyilvánítottak.

A második nap a rész-kollégiumi ülésekkel folytatódott. A munkaügyi szakág részére dr. Lőrincz György a Magyar Munkajogi Társaság elnöke „Vitás anyagi jogi kérdések jogerős ítéletek tükrében” címmel tartott érdekfeszítő előadást. Szolnokiné dr. Csernay Krisztina a regionális kollégium kúriai kapcsolattartója a Kúria legfrissebb határozatait ismertette a kollégiumi tagokkal. Dr. Gál Attila a Kecskeméti Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság bírája anyagi jogi esettanulmányt mutatott be. Dr. Lele Zsófia a Szegedi KMB elnökhelyettese, európai jogi szaktanácsadó a külföldi kézbesítés szabályairól és gyakorlatáról tartott előadást.

A közigazgatási rész-kollégiumi ülés keretében dr. Szabó László a Szegedi KMB bírája „Új elfogadhatatlansági okok a menekültügyi eljárásban” címmel, dr. Figula Ildikó az Észak-alföldi KMRK kollégiumvezetője „A Földforgalmi törvény megmérettetése az Európai Bíróság előtt” címmel, dr. Kiss Árpád Lajos a Debreceni Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság bírája „Az idegenrendészeti őrizet” címmel tartott rendkívül színvonalas, értékes előadást. Dr. Villányi-Kis Ildikó a Szegedi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság titkára, európai jogi szaktanácsadó az EUB legfrissebb közigazgatási tárgyú határozatait ismertette a kollégiumi tagokkal.

 

Szeged, 2019. november 11. napján

 

A Szegedi Törvényszék Sajtóosztálya