Polgári Igazságszolgáltatás Európai Napja programsorozat a Szegedi Törvényszéken és az illetékességi területén működő bíróságokon

Az Európai Tanács és az Európai Bizottság kezdeményezésére 2003 óta kerül megrendezésre a Polgári Igazságszolgáltatás Európai Napja. A kezdeményezés célja a bírósági munka megismertetése mellett az igazságszolgáltatásba vetett bizalom növelése.

A Szegedi Törvényszék és az illetékességi területén működő valamennyi járásbíróság, valamint a Szegedi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság folytatva a korábbi évek hagyományait 2019. októberében rendezett nyílt napot, amelynek keretében lehetőség nyílt arra, hogy az állampolgárok jobban megismerjék az igazságszolgáltatást, a bíróságok működését, illetve a jogaik érvényesítésének lehetőségeit.

A Csongrádi Járásbíróságon 2019. október 16. napján került megtartásra a Polgári Igazságszolgáltatás Európai napja, ahol a résztvevők a járásbíróság történetéről hallhattak előadást.

2019. október 18-án a Makói, a Hódmezővásárhelyi és a Szentesi Járásbíróság rendezett nyílt napot.

A Makói Járásbíróság a József Attila Gimnázium tanulóit fogadta, akik tájékoztatást kaptak a bíróságok szervezetéről, működéséről, betekintést nyerhettek a bíróságok mindennapi életébe, a bíróvá válás folyamatába. Emellett az elektronikus és online bűncselekményeket bemutató előadáson vehettek részt.

A Hódmezővásárhelyi Járásbíróságon a Bethlen Gábor Református Gimnázium és Szathmáry Kollégium, valamint a Németh László Gimnázium, Általános Iskola diákjai ismerhették meg a polgári igazságszolgáltatás alapjait, fejlődését, az internethasználat veszélyeit és a fiatalkorúak körében jellemzően előforduló bűncselekmény típusokat, majd megtekinthették a Hódmezővásárhelyi Járásbíróság épületét.

A Szentesi Járásbíróságra a Horváth Mihály Gimnázium tanulói, a Zsoldos Ferenc Szakközépiskola rendészeti szakos tanulói, valamint a Koszta József Általános Iskola diákjai látogattak el, akik a bírósági szervezetrendszer felépítését, a tanúgondozás intézményét, a távmeghallgatást bemutató előadást hallgathattak meg, amelyet egy perszimuláció követett. A diákok az épület körbevezetése közben a bírósági szervezetben dolgozó kollégák mindennapi feladataiba is betekintést nyerhettek.

A Szegedi Törvényszék és a Szegedi Járásbíróság 2019. október 22. napján fogadta a Deák Ferenc Gimnázium, az Eötvös József Gimnázium és a Tömörkény István Gimnázium tanulóit, akik a bíróságok technikai fejlődésével, a digitális bíróság vívmányaival - úgy mint a Via Video, távmeghallgatás, e-akta, beszédfelismerő program - ismerkedhettek meg. Ezt követően a résztvevők egy „SZIN-es” rablást bemutató videót nézhettek meg, majd perszimuláció keretében a rablás miatt indult büntetőeljárás tárgyában tartott tárgyaláson vehettek részt. A perszimuláció különös apropóját az adta, hogy az távmeghallgatási eszköz igénybevételével zajlott, így a résztvevők a távmeghallgatás eljárási szabályai mellett nyomon követhették a bíróságokon kiépített technikai eszközök használatát is.

A Szegedi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság által 2019. október 24. napján tartott rendezvényen a látogatók a bírósági eljárások szabályainak bemutatását követően munkaügyi tárgyú perszimulációt és bírósági közvetítés szimulációját tekinthették meg.

 

Szeged, 2019. október 29. napján

 

a Szegedi Törvényszék Sajtóosztálya