Nyílt Nap a Szegedi Törvényszéken a Polgári Igazságszolgáltatás Európai Napja alkalmából

A Szegedi Törvényszék és a Szegedi Járásbíróság a Polgári Igazságszolgáltatás Európai Napja alkalmából 2019. október 22. napján Nyílt Napot szervezett középiskolás diákok számára.

A Polgári Igazságszolgáltatás Európai Napját az Európai Tanács és az Európai Bizottság kezdeményezésére 2003 óta rendezik meg, melynek célja a bíróság munkájának bemutatása, az igazságszolgáltatásba vetett bizalom növelése, valamint az, hogy az uniós polgárok megismerjék a jogaikat és a jogaik érvényesítését segítő szervezetet.

A részt vevő mintegy 100 tanuló a Nyílt Napot végig nagy érdeklődéssel követte. A diákok dr. Tárkány-Szűcs Babett, a törvényszék elnökének előadásából megismerhették a Digitális Bíróság vívmányait, majd a Szegedi Járásbíróság szervezésében - a Szegedi Ifjúsági Napokon történt rablás esetét feldolgozó – izgalmas perszimulációs tárgyaláson vehettek részt távmeghallgatási eszköz igénybevételével.

A tárgyalást követően lehetőség nyílt kötetlen beszélgetésre a bírói hivatásról, az életpályáról és a Digitális Bíróság fejlesztéseiről dr. Vida-Sós Tündével, a Szegedi Járásbíróság elnökével, valamint dr. Nánási Illéssel, a Szegedi Járásbíróság elnökhelyettesével.

A rendezvényen továbbá a diákok az Országos Bírósági Hivatal által készített tájékoztató filmek útján nyerhettek betekintést a bíróság életébe és a bíróságokon az elmúlt években bevezetett újításokba.

Szeged, 2019. október 25. napján

a Szegedi Törvényszék Sajtóosztálya