„CIVIL INFO – NEA 2020” című országos tájékoztató rendezvény Szegeden

Országos tájékoztató körútra indult a Miniszterelnökség Civil és Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Helyettes Államtitkársága annak érdekében, hogy a civil szervezetek részletes, pontos tájékoztatást kapjanak a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) 2020. évi pályázatairól, a civil területet érintő aktualitásokról és a statisztikai adatokról.

A tájékoztató körút 2019. szeptember 11. napján Szegedre érkezett. A rendezvénynek a Csongrád Megyei Kormányhivatal adott otthont, amelyen a Miniszterelnökség Civil és Társadalmi kapcsolatokért Felelős Helyettes Államtitkársága munkatársai, valamint a Szegedi Törvényszék civil szervezetek ügyeinek intézésével foglalkozó bírósági titkára tartottak előadásokat.

Dr. Juhász Tünde Kormánymegbízott köszöntőjét követően, az előadássorozatot Kakas Béla, a Csongrád megyei közgyűlés elnöke nyitotta meg.

Az előadások sorát Szalay-Bobrovonszky Vince helyettes államtitkár kezdte meg, aki a civil területet érintő aktualitásokat mutatta be.

Dr. Kecskés Péter főosztályvezető a NEA 2019. évi pályázatainak tapasztalatairól, a fontosabb programokról, rendezvényekről, míg Furka Ágnes döntéstámogatási referens a NEA 2020. évi összevont, egyszerűsített és normatív pályázatairól számolt be, utóbbi gyakorlati bemutatóval.

A civil szervezetek helyzetét dr. Kisida Tamás jogi referens tárta fel a rendelkezésre álló legújabb statisztikai adatok tükrében.

A Szegedi Törvényszék képviseletében dr. Somogyi Nóra bírósági titkár a civil szervezeteket érintő jogszabályi változásokat vette számba, kitérve az egyes eljárástípusokra, majd a mindennapi ügyintézés során felmerülő problémákat, nehézségeket nevesítette, amelyekre – a jogszabályi rendelkezéseket szem előtt tartva – gyakorlati megoldásokat vázolt fel. Ennek keretében egyebek mellett az eljárásokban alkalmazandó nyomtatványokra, a beszámolókkal kapcsolatos kötelezettségekre, valamint a törvényességi felügyeleti eljárás alapjául szolgáló jogsértésekre tért ki.

A rendezvényen elhangzottak hasznos információkként szolgáltak ahhoz, hogy a civil szervezetek a jogszabályi előírásoknak megfelelően működhessenek, törvényi kötelezettségeiknek eleget tegyenek, valamint ahhoz is, hogy eredményesen tudjanak pályázni a 2020. évi NEA forrásokra.

Szeged, 2019. október 2. napján

a Szegedi Törvényszék Sajtóosztálya