A Dél-alföldi Közigazgatási és Munkaügyi Regionális Kollégium munkaügyi rész-kollégiumi ülést tartott Szegeden

A Dél-alföldi Közigazgatási és Munkaügyi Regionális Kollégium 2019. február 22. napján munkaügyi rész-kollégiumi ülést tartott, amelynek helyszínét a Szegedi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság biztosította.

A rész-kollégiumi ülésen a kollégiumi tagok mellett részt vett a Kúria képviseletében Szolnokiné dr. Csernay Krisztina kúriai bíró, kollégiumi kapcsolattartó.

A rész-kollégiumi ülést dr. Cséffán József kollégiumvezető nyitotta meg és köszöntötte a kollégium tagjait. Dr. Lele Zsófia a Szegedi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság (KMB) elnökhelyettese Az európai általános adatvédelmi rendelet (GDPR) alkalmazásának eddigi tapasztalatai" címmel tartotta meg kiemekedő színvonalú, tartalmas nyitó előadását.

Ezt követően Szolnokiné dr. Csernay Krisztina kúriai bíró, kollégiumi kapcsolattartó a Kúria legfrissebb döntéseit ismertette a kollégiumi tagokkal.

A törvényszéki tanácselnökök a 2018. évi másodfokú ítélkezés tapasztalatait foglalták össze.

A kollégiumi ülésen aktuális munkajogi kérdések megtárgyalásra is sor került, amelyek közül a jogellenes munkaviszony megszüntetés jogkövetkezményei és a jogellenes megszüntetéssel kapcsolatos keresetváltoztatás tárgykörében felmerült, állásfoglalást igénylő kérdésekben a rész-kollégium véleményt nyilvánított.

Dr. Lele Zsófia, a Szegedi KMB elnökhelyettese, európai jogi szaktanácsadó az Európai Unió Bírósága legfrissebb döntései közül ismertette az egymást követő határozott idejű foglalkoztatással kapcsolatos munkáltatói jogos érdek értelmezésével kapcsolatos ún. Sciotto ügyet és elemezte az ítéletnek a hatályos jogunkra vonatkozó, várható kihatásait, illetve ismertette az Emberi Jogok Európai Bíróságának 2018. augusztus 1. napján hatályba lépett 16. számú protokollját.

 

Szeged, 2019. február 25. napján

 

a Szegedi Törvényszék Sajtóosztálya