Takarékosság és biztonság – a távmeghallgatások eddigi szegedi tapasztalatai

2018. július 1-től hatályos új büntetőeljárási törvény rendelkezései lehetővé teszik, hogy az eljárás résztvevői az erre a célra rendszeresített telekommunikációs eszközzel biztosítsák jelenlétüket az eljárás során. Az Országos Bírósági Hivatal az elektronikus ügyintézés részeként a távmeghallgatások technikai feltételeit valamennyi törvényszék számára biztosítja, segítve ezzel is a bírák magas színvonalú és időszerű ítélkezését és egyszerűsíti a bíróságokhoz való hozzáférést.

A projekt keretében a Szegedi Törvényszéken és a Szegedi Járásbíróságon három a legmodernebb kamerákkal, mikrofonokkal és monitorokkal felszerelt, egymással, emellett a bíróságok többségével és az ország büntetés-végrehajtás intézeteiben kiépített hasonló helyiségekkel elektronikus kapcsolatban lévő, távmeghallgatásra alkalmas speciális bírósági tárgyalóterem került kialakításra.

A bírósági távmeghallgatás egyrészről biztosítja a perben részt vevők biztonságát, másrészt jelentős idő - és költségmegtakarítást ereményez a bíróság előtti megjelenéssel összefüggésben, ezzel is erősítve a bíróságok szolgáltató jellegét.

2018. szeptemberétől 2018. év végéig a Szegedi Törvényszéken és az illetékességi területéhez tartozó Szegedi Járásbíróságon öt alkalommal került sor távmeghallgatás tartására, amelynek során közel 1480 megtakarított kilóméter költségén túl egy ügyben a szigorított őrizet mellőzésével közel 5.000.000,- forint költségmegtakarítás is jelentkezett.

A távmeghallgatások során a technikai-műszaki feltételek minden esetben kifogástalanok voltak.

Szeged, 2019. január 28.

a Szegedi Törvényszék Sajtóosztálya