Adatvédelmi képzés a Szegedi Törvényszéken

Az „Új adatvédelmi rendelet és ennek kapcsán a főbb újdonságok” címmel 2018. december 11-én rendezett képzést a Szegedi Törvényszék; a Szegedi Ítélőtábla, a Gyulai -, a Kecskeméti –, a Szolnoki – és a Szegedi Törvényszék kollégiumvezetői, bírái, a kijelölt adatvédelmi felelősei és a humánpolitikával foglalkozó munkatársai számára.

Dr. Tárkány-Szűcs Babett, a Szegedi Törvényszék elnöke köszöntőjében elmondta, hogy az adatvédelem megreformálását a gyors technikai fejlődés, valamint a globalizáció tette szükségessé, amelynek következtében a személyes adatok gyűjtése és megosztása jelentős mértékben megnőtt, a technológia pedig a közhatalmi szervek számára tevékenységük folytatásához a személyes adatok felhasználását minden eddiginél nagyobb mértékben teszi lehetővé. Erre figyelemmel az új szabályozás célja, hogy kontrollt adjon az emberek számára saját adataik fölött, és erősebb védelmet biztosítson az adatokat kezelő cégekkel, intézményekkel szemben is.

A képzés célja az általános adatvédelmi rendeletre (GDPR) érzékenyítés, a szabályozás változásának tudatosítása, valamint a bírák felkészítése az új rendelet alkalmazására.

A megnyitót követően dr. Garamvölgyi-Dorkó Brigitta, az Országos Bírósági Hivatal adatvédelmi felelőse ismertette az új adatvédelmi rendelettel kapcsolatos anyagi jogi és eljárásjogi tudnivalókat, amelyet követően a résztvevők három csoportban problémamegoldó workshopok keretében vitathatták meg a gyakorlatban felmerülő kérdéseket.

 

Szeged, 2018. december 20. napján

 

a Szegedi Törvényszék Sajtóosztálya