Bírósági Közvetítés az eddigi tapasztalatok és eredmények tükrében nemzetközi kitekintéssel – Szakmai Nap a Szegedi Törvényszék szervezésében

A Szegedi Törvényszék – az Országos Bírósági Hivatal támogatásával – 2018. november 16-án harmadik alkalommal rendezte meg egész napos bírósági közvetítéssel foglalkozó szakmai napját, amelynek aktualitását az új Polgári perrendtartás (Pp.) 2018. január 1-jei hatályba lépése adja.

Az új Pp. újabb távlatokat nyitott a bírósági közvetítés terén, hiszen már lehetőség nyílik a közvetítői eljárásban kötött megállapodás bírósági jóváhagyására egyezségi kísérlet keretében, továbbá a közigazgatási perekben a felek hozzájárulásával elrendelhető közvetítői eljárás azokban az ügyekben is, amelyben a jogszabály azt nem zárja ki.

A szakmai nap résztvevőit, az Országos Bírósági Hivatal, a Gyulai –, a Kecskeméti –, a Szolnoki – és a Szegedi Törvényszék képviselőit, bíráit, bírósági közvetítőit és a jogintézményben érintett bírósági dolgozókat dr. Tárkány-Szűcs Babett, a Szegedi Törvényszék elnöke köszöntette.

Megnyitójában elmondta, hogy az alternatív vitarendezési eljárás egyre nagyobb népszerűségnek örvend az ügyfelek körében, a Szegedi Törvényszék illetékességi területén a tavalyi évben több, mint 120 ilyen eljárás indult, amelyek közel fele megegyezéssel zárult.

Dr. Turcsánné dr. Molnár Katalin, a Székesfehérvári Törvényszék és a Bírósági Közvetítés Munkacsoport elnöke a bírósági közvetítés lehetőségeiről beszélt az új Pp. keretében, dr. Andódi László, a Szekszárdi Törvényszék bírája a bírósági közvetítés médián keresztüli népszerűsítési lehetőségiről tartott előadást.

Dr. Bródiné dr. Pördi Ágnes, a Szegedi Törvényszék bírósági titkára az egyezségi kísérletre idézés és a közvetítői eljárás kapcsolatára, míg Kanyáriné dr. Tuska Mariann, a Szegedi Járásbíróság bírája a bírósági közvetítés Európai gyakorlatára adott kitekintést.

A délután folyamán Hunyadi Krisztina, senior mediátor, kiképző tréner vezetésével a bírói érzékenyítés keretében a közvetítésben szükséges speciális kompetenciákat ismerhették meg a résztvevők egy tréning keretében.

A Szakmai Nap zárásaként dr. Tolnai Kata, az OBH országos koordinátora vezette kerekasztal beszélgetés keretében a résztvevők saját tapasztalaikat osztották meg a bírósági közvetítés módszereiről.

2013. január 1. és 2018. június 30. napja között a hazai bírósági közvetítők mintegy 4400 közvetítői eljárást folytattak le, amelyeknek több, mint fele megállapodással zárult. Azokban az eljárásokban, ahol megállapodás nem jött létre, a folytatódó peres eljárás nagy részében a felek perbeli egyezséget kötöttek.

A közvetítői eljárás tapasztalatai azt mutatják, hogy az abban résztvevők elégedettek az eredménnyel, pozitívan értékelik a fennálló konfliktus békés rendezését.

A bírósági közvetítés hazai sikerét mutatja az a tény is, hogy az Európai Bizottság 2017. és 2018. évi Igazságügyi Eredménytábláján fellelhető adatok szerint az alternatív vitarendezés használatának előmozdítása terén a magyar bíróságok első helyen állnak.

 

További képekért kattintson ide.

 

Szeged, 2018. november 11.

 

a Szegedi Törvényszék Sajtóosztálya