Teljes kollégiumi ülést és két rész-kollégiumi ülést tartott a Dél-alföldi Közigazgatási és Munkaügyi Regionális Kollégium Kerekegyházán

A Dél-alföldi Közigazgatási és Munkaügyi Regionális Kollégium (KMRK) 2018. október 25-26. napján kihelyezett kollégiumi üléseket tartott Kerekegyházán.

Az első napon a regionális kollégium teljes kollégiumi ülést tartott, amelynek keretében dr. Bicskei Ferenc, a Kecskeméti Törvényszék elnöke nyitó előadását az új eljárásjogi kódexek hatása az ítélkezésre” címmel tartotta meg. Ezt követően „a szakértői bizonyítás megváltozott szabályainak alkalmazása a munkaügyi és a közigazgatási perekben” címmel tartott előadást dr. Króneisz Gábor a Közép-Duna-völgyi KMRK kollégiumvezetője. Szolnokiné dr. Csernay Krisztina a regionális kollégium kúriai kapcsolattartója a rendőrségi közalkalmazottak illetmény-különbözet iránti igényének elbírálásával kapcsolatos kúriai gyakorlatot ismertette a kollégiumi tagokkal.

Ezt követően dr. Cséffán József kollégiumvezető előterjesztése alapján a kollégium állást foglalt a perbeli képviseleti jog vizsgálatával kapcsolatos vitás jogalkalmazási kérdésekben.

A regionális kollégium megtárgyalta és elfogadta a 2019. évi munkatervét.

A délután folyamán dr. Lele Zsófia a Szegedi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság (KMB) elnökhelyettese, európai jogi szaktanácsadó „a platformalapú munkavégzés” címmel tartott érdekfeszítő, színvonalas előadást.

Dr. Szabó László, a Szegedi KMB bírája, európai jogi szaktanácsadó az EUB legfrissebb közigazgatási tárgyú határozatait ismertette a kollégiumi tagokkal.

 

A második napon a regionális kollégium külön közigazgatási, illetve munkaügyi rész-kollégiumi ülést tartott, amelynek keretében a munkaügyi szakágban ítélkező bírák dr. Rózsavölgyi Bálint európai jogi szaktanácsadótól „Mikor lehet jogszerű a munkáltató ellenőrzése?” címmel, a közigazgatási szakágban ítélkező bírák pedig dr. Ágoston Eszter a Szegedi KMB bírájától „A közvetítés szerepe a közigazgatási perbencímmel hallgathattak meg előadásokat.

A rész-kollégiumi üléseken az ülés hátralevő részében workshop keretében vitatták meg a kollégiumi tagok az aktuális jogalkalmazási kérdéseket.

 

A munkaügyi rész-kollégiumi ülésen a workshop-okat dr. Cséffán József kollégiumvezető és dr. Karácsonyi Katalin a Szegedi KMB bírája Intézkedések a keresetlevél alapján”, valamint „A perfelvételi tárgyalás menete” címmel, dr. Pusztai-Sznyida Barbara, a Gyulai Törvényszék kollégiumvezető-helyetteseA szakértői bizonyítás egyes kérdései a munkaügyi perekben” címmel moderálta.

A közigazgatási rész-kollégiumi ülésen a workshop-okat  dr. Kukla Angelika  a Gyulai KMB bírája „A Kp. 13. § (4) bekezdésének a hatálya alá tartozó ügyekkel kapcsolatos vitás jogalkalmazási kérdések”, dr. Szabó László a Szegedi KMB bírája „A bizonyítás egyes kérdései a Kp. hatálya alá tartozó perekbenés dr. Lele Zsófia a Szegedi KMB elnökhelyettese „A jogsértő közigazgatási cselekmény megváltoztatásának gyakorlati kérdései címmel moderálta.

 

Szeged, 2018. október 30. napján

 

a Szegedi Törvényszék Sajtóosztálya