Sikeres évet zár a Nyitott Bíróság program a Szegedi Törvényszéken

Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) 2012-ben indította el Nyitott Bíróság elnevezésű programját, amelynek mottója: "Attól félsz, amit nem ismersz.". A program célja, hogy megismertesse az igazságszolgáltatás működését, a bírósági szervezetrendszer felépítését, a bírósági eljárások menetét a bírósághoz fordulókkal, továbbá hogy az elsősorban középiskolás korosztályt az életkori sajátosságaiknak megfelelő polgári és büntető tárgyú előadásokkal segítse a jogtudatos állampolgárrá válás folyamatában.

A Szegedi Törvényszék az elsők között csatlakozott a programhoz, amely évről évre nagyobb érdeklődésre tart számot. 2017. évben a program keretében a középiskolás diákoknak – osztályfőnöki óráik keretében – ismét lehetőségük nyílt a Szegedi Törvényszék bírái, bírósági titkárai, bírósági fogalmazói és bírósági ügyintézői révén a bíróság szervezetének, az igazságszolgáltatás, valamint az egyes speciális jogterületek (polgári jog, büntető jog) működésének behatóbb megismerésére, ezen felül a Szegedi Törvényszéken tárgyaláslátogatásokon tapasztalhatták meg a bírósági eljárások menetét.

A látogatható tárgyalások körét elsősorban a gimnazista korosztályt érintő, érdeklődésükre számot tartó jogterületeknek megfelelően alakították ki a program előadói, amelynek eredményeképpen a Szegedi Szakképzési Centrum Vasvári Pál Gazdasági és Informatikai Szakgimnáziumának és a Szegedi Rendészeti Szakgimnázium érdeklődő diákjai egy kártérítési per továbbá fiatalkorú által elkövetett bűncselekmény miatt indult büntetőügyek tárgyalásai közül választhatták ki azt, amelyen részt kívántak venni.

A büntetős tárgyalási napokat megelőzően dr. Tóth Csenge bírónő felkészítő előadást tartott a diákoknak a fiatalkorúak büntetőeljárásának sajátosságairól.

A diákok visszajelzései alapján mind az előadások, mind a tárgyaláslátogatások hasznos információkkal gazdagították eddigi ismereteiket.

2017-ben az eddig megrendezett 25 program során közel 800 érdeklődő diákot értek el a bíróság képviselői akik előadások, vagy perszimulációk keretében ismerkedhettek az érdeklődésükre számot tartó jogterületekkel.

A program még év végi folytatódik amelynek keretében idegen nyelvű perszimulációra is sor kerül a törvényszéken, december hónapban pedig folytatódnak az iskolalátogatások.

 

Szeged, 2017. november 29. napján

 

a Szegedi Törvényszék Sajtóosztálya