Történelmi perszimuláció a Kutatók éjszakáján a Szegedi Törvényszéken

A Szegedi Törvényszék harmadik alakalommal pályázott sikeresen az Országos Bírósági Hivatal elnöke által kiírt Ráth György bírósági történelem és hagyományápolás pályázaton.

A pályázat keretében Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának Magyar Jogtörténeti Tanszékének munkatársainak gondozásában készült el a Szegedi Törvényszék történetét bemutató harmadik kiadvány, amely a „Fejezeteket a Szegedi Törvényszék magánjogi gyakorlatából” címet viseli.

A törvényszék a pályázat keretében vállalta továbbá, hogy a feltárt kutatás eredményei közül egy érdekesnek talált jogesetet feldolgoz és korhű jelmezekben tár az érdeklődők elé.

Ezen rendezvénynek kitűnő alkalmat jelent a Kutatók éjszakája 2017 rendezvénysorozata. Ennek keretében a résztvevők bepillantást nyerhetnek abba, hogy az I. világháború eseményei milyen hatással voltak a magánjog fejlődésére és a bírói gyakorlatra.

A látogatók elsőként megtekinthetik a Szegedi Törvényszék épületét, amelyet a XIX. század második felében építettek. Bemutatják az itt ítélkező bírákat, valamint egy, a levéltárban fellelhető peranyag alapján rekonstruálnak egy pert, amelynek során megismerhető a korabeli bírói gyakorlat. Többek között az is, hogy az I. világháború eseményei miképpen befolyásolták a bizonyítékok megszerzését, s milyen családjogi, vagyoni és öröklési kérdésekben kellett igazságot szolgáltatni a törvényszék bíráinak.

 

A rendezvényre 2017. szeptember 29. napján a Szegedi Törvényszék Dísztermében (Szeged, Széchenyi tér 4. II. emelet 235.) kerül sor.

 

Részletes program:

 

17:00 Kapunyitás. Törvényszéki séta a törvényszék épületének bemutatásával

  • Köszöntőt mond: dr. Tárkány-Szűcs Babett, a Szegedi Törvényszék elnöke

 

18:00 A Szegedi Törvényszék történetét bemutató harmadik kiadvány bemutatása

  • a kiadványt bemutatja: Prof. Dr. Homoki-Nagy Mária, tanszékvezető egyetemi tanár - SZTE ÁJTK Magyar Jogtörténeti Tanszék

 

18:10 Történeti perszimuláció

  • korhű jelmezekben a SZTE ÁJTK Magyar Jogtörténeti Tanszék TDK hallgatóinak előadásában

 

 

A rendezvény ingyenes, minden érdeklődőt szeretettel várunk!

 

 

A rendezvény támogatója az Országos Bírósági Hivatal.