„A tanúgondozás és áldozatvédelem bírósági gyakorlata” címmel rendeztek regionális képzést a Szegedi Törvényszéken

A Szegedi Törvényszék 2016. év szeptember 7. napján a Fenntartható Fejlődés Program keretében „A tanúgondozás és áldozatvédelem bírósági gyakorlata” címmel  regionális képzést tartott.

 

 

A képzésen a Gyulai Törvényszék és a Kecskeméti Törvényszék képviseletében négy - négy, a Szolnoki Törvényszék képviseletében kettő, valamint a Szegedi Ítélőtábla képviseletében szintén kettő igazságügyi alkalmazott vett részt.

A képzést dr. Tárkány-Szűcs Babett, a Szegedi Törvényszék elnöke nyitotta meg, amelynek során örömét fejezte ki a tanúgondozás szegedi rendszere, valamint a jó gyakorlat megosztása iránti nagyfokú érdeklődés miatt.

A megnyitót követően dr. Werner Zsolt, a Szegedi Járásbíróság bírósági titkára, koordinátori feladatokkal megbízott tanúgondnok mutatta be a „Tanúgondozás alapjai” című előadásában a tanúgondozás intézményét, alapfogalmait, a rendszer bevezetését és az azóta véghezvitt változásokat.

A második előadást dr. Juhász Adrienn, a Szegedi Járásbíróság bírósági titkára, koordinátori feladatokkal megbízott tanúgondnok tartotta a „Tanúk jogai és kötelezettségei” címmel, amelynek keretében röviden ismertette a tanúkat és az áldozatok érintő jogszabályi rendelkezéseket, valamint e tekintetben a bíróság feladatait.

Ezt követően „A tanúgondozás gyakorlata a Szegedi Törvényszéken” címmel dr. Werner Zsolt és dr. Farkas Mihály a Szegedi Törvényszék bírósági ügyintézője, tanúgondozási mentor közös eladásukban a Szegedi Törvényszéken kialakult tanúgondozási gyakorlatot, az intézmény bevezetésének hátterét, a tanúgondozás gyakorlati feladatai mutatták be a tanúgondnokok mindennapi feladataira tekintettel.

Vendégelőadóként dr. Morvai Márta, a Csongrád Megyei Kormányhivatal Gyámügyi és Igazságügyi Főosztály Igazságügyi Osztályának Osztályvezetője tartott előadást „Az Igazságügyi Szolgálat szerepe az áldozatsegítésben” címmel. Előadásában az igazságügyi feladatokat ellátó szervek áldozatsegítésben történő együttműködésének fontosságát hangsúlyozta.

A képzés konzultációval zárult, ahol a tanúgondozási feladatokat ellátó kollégák megoszthatták egymással gyakorlati tapasztalataikat.

 

További képekért kattintson ide.

 

Szeged, 2016. szeptember 10. napján

 

a Szegedi Törvényszék Sajtóosztálya