Tájékoztatás migrációs ügyekről (2016. július 11- augusztus 21.)

A Szegedi Járásbíróságon 2016. július hó 11. és 2016. augusztus hó 21. napjai között összesen 5 migráns személy ügyében tartottak gyorsított bírósági tárgyalást.

A határzár tiltott átlépésének bűntette miatt indult büntetőügyekben a bíróság valamennyi esetben büntetőjogi felelősséget megállapító határozatot hozott, és mind az 5 esetben egy évi Magyarország területéről történő kiutasításra ítélte a vádlottakat.

A bíróság döntéseit a vádlottak és védőik valamennyien tudomásul vették, így az ítéletek jogerőre emelkedtek. A vádlottak az írásba foglalt ítélet anyanyelvükre történő fordításáról lemondtak.

A vádlottak a szerb-magyar államhatáron felállított, Magyarország államhatárának rendje védelmét biztosító létesítmény által védett területre a már mások által korábban megrongált kerítésen kialakított résen keresztül, továbbá a kerítés alatt átbújva, vagy a felett átmászva jöttek be jogosulatlanul Magyarország területére.

A vádlottak afgán állampolgárságúnak vallották magukat.

A Szegedi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságra a fenti időszakban összesen 113 menekültügyi kérelem érkezett; a folyamatban lévő ügyek közül az eljárás 26 esetben hatályon kívül helyezéssel, 84 esetben elutasítással és 7 esetben megszüntetéssel fejeződött be.

***

A Szegedi Járásbíróság 2015. szeptember hó 15. napja óta 2016. augusztus hó 21. napjáig összesen 2893 migráns személy ügyét bírálta el határzárral kapcsolatos bűncselekmény miatt gyorsított bírósági eljárásban, ebből 2889 személy határzár tiltott átlépésének bűntette, míg 4 személy határzár megrongálásának bűntette miatt állt bíróság előtt. A vádlottak büntetőjogi felelősségét a bíróság 2841 fő vonatkozásában állapította meg, a többiek esetében az iratok visszaküldésre kerültek az ügyésznek vagy a bíróság az eljárást megszüntette. A bíróság 2797 fővel szemben többségében egy és két év tartamú kiutasítást szabott ki, 3 főt végrehajtandó, míg 41 főt felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt, a további vádlottakkal szemben intézkedést, így megrovást és próbára bocsátást alkalmazott.

A Szegedi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságon 2015. szeptember hó 15. napjától összesen 1074 menekültügyi eljárás indult, melyek közül a bíróság már 998 ügyet jogerősen befejezett.

További felvilágosítás a Szegedi Törvényszék Sajtóosztályától kérhető

Szeged, 2016. augusztus hó 25. napján