Tájékoztatás előzetes sajtóregisztrációról - terrorcselekmény bűntette

Tisztelt Szerkesztők!

A Szegedi Törvényszék 2016. június hó 27. napján folytatja A. H. vádlottal szemben a terrorcselekmény bűntette és más bűncselekmény miatti büntetőügy tárgyalását, amelyre a bíróság egy tárgyalási határnapot tűzött, 2016. június hó 27. (hétfő) napjának 9 óra 00 percét a 117. számú tárgyalóteremben, melyen a bíróság folytatja a bizonyítási eljárást.

A nagy sajtóérdeklődésre tekintettel a média csak azon képviselői számára tudunk helyet biztosítani a tárgyalóteremben, akik előzetes regisztrációval jelzik résztvételi szándékukat.

Mindezekre figyelemmel kérjük, hogy regisztrációs kérelmüket

2016. június 20-án, hétfőn 12:00-ig

elektronikus levél formájában a sajto_csongrad@szegedit.birosag.hu jutassák el.

A kérelemben szíveskedjenek feltüntetni:

  • a szerkesztőség nevét,

  • a szerkesztőség kapcsolattartójának nevét, elérhetőségeit (cím, e-mail, mobilszám)

  • a tárgyaláson részt venni szándékozók pontos nevét (ideértve a fotóst, operatőrt is) és mobil telefonos elérhetőségeit,

  • milyen technikai eszközzel kívánnak jelen lenni (kamera, mikrofon, stb.). Amennyiben több eszközt is kívánnak hozni kérjük külön jelezzék!

Segítő együttműködésüket ezúton is köszönjük!

***

Az ügy rövid leírása a vád szerint:

A. H. vádlott 2015. szeptember hó 16. napján 13 óra 40 perc és 17 óra 31 perc között, a rendőrség által lezárt Röszke II. közúti határátkelőhely szerb oldalán összegyűlt több száz fős tömeg tagjaként a Magyarország területére történő szabad bejutás érdekében mikrofonba beszélve, folyamatosan, több alkalommal a határ megnyitását követelte a lezárt határ védelmét ellátó rendőröktől.

Mindeközben a rendőrség a kialakult tömegzavargás résztvevőit folyamatosan tájékoztatta arról hangosbemondón keresztül, hogy nem messze a határátkelőhelytől kialakított tranzitponton jogszerűen tudnak belépni Magyarország területére regisztrálást követően. Erre egyébként a vádlottnak szüksége sem lett volna, hiszen ciprusi útlevele birtokában annak felmutatása mellett jogszerűen beléphetett volna Magyarország és az Európai Unió területére.

A vádlott és az eljárás során ismeretlenül maradt társai a követeléseknek nyomatékot adva, nyílt rendbontó tevékenységbe kezdtek, így a kordont rángatták, valamint kövekkel, üvegekkel és egyéb tárgyakkal dobálták a rendőrsorfalban álló rendőröket a határ megnyitása érdekében, melynek következtében több rendőr 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett. A vádlott ezen magatartásával állami szerv kényszerítése céljából személy elleni erőszakos bűncselekményt követett el.

Az államhatár rendje védelmét biztosító kordon megrongálását és áttörését követően a vádlott a kialakult tömegzavargás résztvevőjeként továbbá jogosulatlanul lépett Magyarország területére is. A rendőrségnek végül sikerült a tömeget A. H. vádlottal együtt Szerbia területére visszaszorítani és a határátkelő kapuját visszazárni.

További felvilágosítás a Szegedi Törvényszék Sajtóosztályától kérhető.

Szeged, 2016. június hó 13. napján