Tájékoztatás migrációs ügyekről (2016. április 25- május 1.)

A Szegedi Járásbíróságon az elmúlt héten (2016. április hó 25. és 2016. május hó 1. napjai között) összesen 30 migráns személy ügyében tartottak gyorsított bírósági tárgyalást.

A határzár tiltott átlépésének bűntette miatt indult büntetőügyekben a bíróság valamennyi esetben büntetőjogi felelősséget megállapító határozatot hozott, és 5 esetben egy évi, 25 esetben két évi Magyarország területéről történő kiutasításra ítélte a vádlottakat.

 

A bíróság döntéseit a vádlottak és védőik valamennyien tudomásul vették, így az ítéletek jogerőre emelkedtek. A vádlottak az írásba foglalt ítélet anyanyelvükre történő fordításáról lemondtak.

A vádlottak a szerb-magyar államhatáron felállított, Magyarország államhatárának rendje védelmét biztosító létesítmény által védett területre a már mások által korábban megrongált kerítésen kialakított résen keresztül, továbbá a kerítés alatt átbújva, vagy a felett átmászva jöttek be jogosulatlanul Magyarország területére.

A vádlottak többségében afgán és pakisztáni állampolgárságúnak vallották magukat, de volt, aki iráni, koszovói és kubai személyi adatokat közölt.

A Szegedi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságra a fenti időszakban összesen 92 menekültügyi kérelem érkezett; a folyamatban lévő ügyek közül az eljárás 44 esetben hatályon kívül helyezéssel, 2 esetben elutasítással, míg 3 esetben egyéb módon fejeződött be.

***

A Szegedi Járásbíróság 2015. szeptember hó 15. napja óta 2016. május hó 1. napjáig összesen 2656 migráns személy ügyét bírálta el határzárral kapcsolatos bűncselekmény miatt gyorsított bírósági eljárásban, ebből 2652 személy határzár tiltott átlépésének bűntette, míg 4 személy határzár megrongálásának bűntette miatt állt bíróság előtt. A vádlottak büntetőjogi felelősségét a bíróság 2627 fő vonatkozásában állapította meg, a többiek esetében az iratok visszaküldésre kerültek az ügyésznek vagy a bíróság az eljárást megszüntette. A bíróság 2579 fővel szemben többségében egy és két év tartamú kiutasítást szabott ki, 3 főt végrehajtandó, míg 40 főt felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt, a további vádlottakkal szemben intézkedést, így megrovást és próbára bocsátást alkalmazott.

A Szegedi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságon 2015. szeptember hó 15. napjától összesen 696 menekültügyi eljárás indult, melyek közül a bíróság már 584 ügyet jogerősen befejezett.

További felvilágosítás a Szegedi Törvényszék Sajtóosztályától kérhető.

Szeged, 2016. május hó 2. napján