Tájékoztatás migrációs ügyekről (2016. február 15-21.)

A Szegedi Járásbíróságon az elmúlt héten (2016. február 15. és 2016. február 21. napjai között) összesen 196 migráns személy ügyében tartottak gyorsított bírósági tárgyalást.

A határzár tiltott átlépésének bűntette miatt indult büntetőügyekben a bíróság valamennyi esetben büntetőjogi felelősséget megállapító határozatot hozott, és 135 esetben egy évi, 53 esetben két évi, míg 1 esetben három évi Magyarország területéről történő kiutasításra ítélte a vádlottakat, ezen kívül 5 vádlottal szemben felfüggesztett szabadságvesztést szabott ki kiutasítás alkalmazása mellett. A bíróság határzár megrongálásának bűntette miatt 1 vádlott büntetőjogi felelősségét állapította meg, akit felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt.

A bíróság döntését a vádlottak és védőik valamennyien tudomásul vették, míg az ügyész 1 esetben fellebbezést jelentett be, így az ítéletek egy kivételével jogerőre emelkedtek. A vádlottak az írásba foglalt ítélet anyanyelvükre történő fordításáról lemondtak.

A vádlottak a szerb-magyar államhatáron felállított, Magyarország államhatárának rendje védelmét biztosító létesítmény által védett területre a már mások által korábban megrongált kerítésen kialakított résen keresztül, továbbá a kerítés alatt átbújva, vagy a felett átmászva jöttek be jogosulatlanul, továbbá a határzár megrongálásának bűntette miatt bűnösnek kimondott vádlott a védelmi létesítmény részét képező kerítést megrongálva lépett be jogosulatlanul az ország területére.

A vádlottak többségében marokkói, algériai, pakisztáni, iráni és koszovói állampolgárságúnak vallották magukat, de volt, aki nepáli, tunéziai, szomáliai, szír, togói, és bangladesi személyi adatokat közölt.

A Szegedi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságra a fenti időszakban összesen 17 menekültügyi kérelem érkezett; a folyamatban lévő ügyek közül 9 esetben az ügy hatályon kívül helyezéssel, míg 1-1 esetben elutasítással, illetve megszüntetéssel fejeződött be.

További felvilágosítás a Szegedi Törvényszék Sajtóosztályától kérhető.

Szeged, 2016. február hó 22. napján