Bírósági iránytű - tájékoztató videók ügyfelek számára

Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) kiemelt stratégiai célja a bírósághoz való hozzáférés egyszerűsítése. Fontos, hogy a bíróság segítse az ügyfelek eligazodását az igazságszolgáltatás, a jog világában.

Az OBH „Bírósági Iránytű” sorozata közérthetően magyarázza meg a bíróságokkal, a bírósági eljárásokkal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat. A sorozatban tájékoztató füzetek és animációs kisfilmek is készülnek. 

 

1. Tárgyalásra megyek

Az első epizódból megtudhatjuk, hogy a tanúnak az idézés kézhezvételétől a bíróságra való megérkezéséig milyen teendői, jogai és kötelezettségei vannak. Mit kell tenni, ha a tanú előreláthatólag nem tud elmenni a tárgyalásra? Mit kell vinni a tárgyalásra és milyen öltözékben kell megjelenni?

 

 

2. Tanúként a bíróságon

Ezen epizódból megtudhatjuk, hogy a tanúnak a tárgyalás során milyen feladatai, jogai és kötelezettségei vannak. Hol várakozhat, amíg nem szólítja a bíró? Mi az a zárt adatkezelés és hogyan zajlik egy tanúvallomás?

 

 

3. Érdekességek a bíróságokról

 

 

4. Ügyfélsegítő és ügyfélközpont

A kisfilm többek között bemutatja, hogy az Ügyfélsegítő milyen ügyekben tud segíteni  és mit kell magával vinnie annak, aki odafordul. A filmből az is megtudható, hogy az Ügyfélközpontok milyen ügyekkel kereshetők fel és milyen szolgáltatások segítik az ügyfeleket, hogy ott gyorsan és kényelmesen intézhessék ügyeiket.

 

 

5. Hogyan indul a polgári per?

Sokakban kérdésként merülhet fel, milyen lépéseket kell tennie, ha polgári jogi vitáját peres úton kívánja rendezni. Ebben nyújt segítséget az Országos Bírósági Hivatal animációs filmsorozatának legújabb része, mely a mai naptól a Bírósági Iránytű rovatban érhető el.
A legújabb epizód többek között bemutatja, hogy hogyan nyújtható be a keresetlevél, melyik bíróság az illetékes, és milyen iratokat kell a keresetlevélhez mellékelni.

 

 

forrás: birosag.hu