Bírósági iránytű - tájékoztató videók ügyfelek számára

Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) kiemelt stratégiai célja a bírósághoz való hozzáférés egyszerűsítése. Fontos, hogy a bíróság segítse az ügyfelek eligazodását az igazságszolgáltatás, a jog világában.

Az OBH „Bírósági Iránytű” sorozata közérthetően magyarázza meg a bíróságokkal, a bírósági eljárásokkal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat. A sorozatban tájékoztató füzetek és animációs kisfilmek is készülnek. 

10. Digitális bíróság

A sorozat Digitális bíróság című epizódja a bírósági ügyintézést megkönnyítő elektronikus fejlesztéseket és ügyintézési szolgáltatásokat ismerteti. Bemutatja többek között a pertartam kalkulátor, a Bírósági Elektronikus Tájékoztató és Figyelmeztető Rendszer, az E-akta és a Bírósági Fizetési Portál használatának előnyeit. Az animációs kisfilm arra is választ ad, hogy milyen előnyökkel jár a távmeghallgatás, vagy hogy milyen modern megoldásokkal találkozhatunk a tárgyalótermekben.

 

 

9. Költségek a bíróságon

A „Bírósági Iránytű” sorozat legújabb epizódja a bírósági eljárás során felmerülő költségekről nyújt rövid tájékoztatást. A kisfilmből az is kiderül, hogy milyen költségkedvezményekkel élhetnek az eljárásban résztvevő ügyfelek.

 

 

8. Online bírósági ügyintézés

A vészhelyzettel összefüggésben felértékelődött a bíróságokon az elektronikus ügyintézés. Az online ügyintézési lehetőségekről készült kisfilm abban kíván segítséget nyújtani az ügyfeleknek, hogy milyen bírósági szolgáltatások érhetőek el online, milyen ügyeket lehet ilyen formában kezdeményezni és milyen alapfeltételek szükségesek azok eléréséhez.

 

 

7. Elektronikus ügyintézés: a csőd betekintő portál használata

 

 

6. Beadványok elektronikus benyújtása Civil szervezetek nyilvántartási ügyeiben

A vészhelyzet következtében jelentősen megnőtt az online ügyintézési lehetőségek szerepe. Ez a kisfilm a civil szervezetek nyilvántartási ügyeivel kapcsolatos beadványok online lehetőségeiről nyújt tájékoztatást.

 

 

5. Hogyan indul a polgári per?

Sokakban kérdésként merülhet fel, milyen lépéseket kell tennie, ha polgári jogi vitáját peres úton kívánja rendezni. Ebben nyújt segítséget az Országos Bírósági Hivatal animációs filmsorozatának legújabb része, mely a mai naptól a Bírósági Iránytű rovatban érhető el.
A legújabb epizód többek között bemutatja, hogy hogyan nyújtható be a keresetlevél, melyik bíróság az illetékes, és milyen iratokat kell a keresetlevélhez mellékelni.

 

 

4. Ügyfélsegítő és ügyfélközpont

A kisfilm többek között bemutatja, hogy az Ügyfélsegítő milyen ügyekben tud segíteni  és mit kell magával vinnie annak, aki odafordul. A filmből az is megtudható, hogy az Ügyfélközpontok milyen ügyekkel kereshetők fel és milyen szolgáltatások segítik az ügyfeleket, hogy ott gyorsan és kényelmesen intézhessék ügyeiket.

 

 

3. Érdekességek a bíróságokról

 

 

2. Tanúként a bíróságon

Ezen epizódból megtudhatjuk, hogy a tanúnak a tárgyalás során milyen feladatai, jogai és kötelezettségei vannak. Hol várakozhat, amíg nem szólítja a bíró? Mi az a zárt adatkezelés és hogyan zajlik egy tanúvallomás?

 

 

1. Tárgyalásra megyek

Az első epizódból megtudhatjuk, hogy a tanúnak az idézés kézhezvételétől a bíróságra való megérkezéséig milyen teendői, jogai és kötelezettségei vannak. Mit kell tenni, ha a tanú előreláthatólag nem tud elmenni a tárgyalásra? Mit kell vinni a tárgyalásra és milyen öltözékben kell megjelenni?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

forrás: birosag.hu