Tájékoztatás előzetes letartóztatás elrendeléséről - kábítószer birtoklásának bűntette

A Szegedi Járásbíróság nem jogerősen elrendelte annak férfinak az előzetes letartóztatását, akit különösen jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer birtoklása bűntettének megalapozott gyanúja miatt kedden vett őrizetbe a rendőrség. A bíróság döntése alapján a gyanúsított előzetes letartóztatása 2017. július hó 15. napjáig tart.

A Csongrád Megyei Főügyészség azért indítványozta a bolgár állampolgárságú gyanúsított előzetes letartóztatásának elrendelését, mivel az ügyészi álláspont szerint megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy 2017. június 13. napján 17 óra körüli időben jelentkezett belépésre a Röszke autópálya határátkelőhelyen Szerbia irányából Magyarország területére és az általa vezetett személygépkocsiban öt hangfalat szállított, amelyek belsejébe ötven darab, fóliába csomagolt növényi törmeléket rejtett. A növényi törmelék az elvégzett gyorsteszt és előzetes szakvélemény szerint kannabisz, a kábítószer mennyisége mintegy bruttó huszonhat kilogramm volt.

A Csongrád Megyei Főügyészség az öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő különösen jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer birtoklásának bűntette miatt folyamatban lévő nyomozásban a gyanúsított előzetes letartóztatásának elrendelésére tett indítványt figyelemmel a szökés, elrejtőzés veszélyére, továbbá annak veszélye miatt, hogy a gyanúsított szabadlábon hagyása esetén a bizonyítási eljárás megnehezítésére törekedne.

A Szegedi Járásbíróság nyomozási bírája az ügyész indítvánnyal egyezően, egy hónapra elrendelte a gyanúsított előzetes letartóztatását.

A bíróság döntését az ügyész tudomásul vette, míg a gyanúsított és védője fellebbezést jelentettek be, így a végzés nem jogerős.

További felvilágosítás a Szegedi Törvényszék Sajtóosztályától kérhető.

Szeged, 2017. június 16. napján