Tájékoztatás előzetes letartóztatás elrendeléséről - hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette

A Szegedi Törvényszék másodfokú tanácsa megváltoztatta az elsőfokú bíróság azon döntését, melyben elrendelte annak a tíz határrendésznek a házi őrizetét, akiket üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadása bűntettének megalapozott gyanúja miatt vett őrizetbe korábban a rendőrség. A másodfokú bíróság mind a tíz gyanúsított előzetes letartóztatását elrendelte 2017. június hó 17. napjáig.

Az elsőfokú bíróság végzéseivel szemben az ügyész az előzetes letartóztatások elrendelése érdekében jelentett be fellebbezést.

A Szegedi Törvényszék másodfokú tanácsa az ügyészi fellebbezést megalapozottnak tartotta és úgy ítélte meg: figyelemmel arra, hogy fennáll annak a veszélye, hogy a gyanúsítottak szabadlábra kerülésük esetén a nyomozás befolyásolására törekednének, illetve a szolgálati viszonyban lévő gyanúsítottak újabb szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekményt követnének el, a kényszerintézkedéssel elérni kívánt célok kizárólag az előzetes letartóztatásuk elrendelésével biztosíthatóak.

Ezen túlmenően a szolgálati vagy fegyelmi helyzet is csupán a legszigorúbb kényszerintézkedés alkalmazásával tartható fenn, így minderre figyelemmel a másodfokú bíróság az elsőfokú bíróság végzését megváltoztatta és a gyanúsítottak előzetes letartóztatását elrendelte.

További felvilágosítás a Szegedi Törvényszék Sajtóosztályától kérhető.

Szeged, 2017. június hó 09. napján