Tájékoztatás jogerős ítéletről - életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérlete

A Szegedi Törvényszék jogerősen bűnösnek mondta ki B. Z. F. vádlottat életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérletében ezért 2 év végrehajtásában 5 év próbaidőre felfüggesztett börtön fokozatú szabadságvesztésre ítélte.

A jogerős ítélet tényállásának lényege szerint a sértett és baráti társasága 2016. július 30. napján a délelőtti óráktól egy magánháznál szervezett rendezvényen vettek részt, a nap folyamán nagyobb mennyiségű szeszes italt fogyasztottak el. A rendezvényen részt vevő személyek az esti órákban Szeged belvárosába érkeztek, magukkal hozták az el nem fogyasztott szeszes italokat - így egy 0,5 literes üvegben lévő, 70 %-os alkoholtartalmú abszint fajtájú italt is. A vádlott a társasághoz még a délutáni órákban csatlakozott.

A társaság egy padon ülve beszélgetett és italozott, mikor a vádlott és a sértett között nézeteltérés támadt amiatt, hogy a társaság egyik tagjának nem jutott üdítő. A vádlott ezt követően a padon félmeztelenül ülő sértett nyakára és hátára a nála lévő üvegből kb. 2 dl mennyiségű abszintot öntött, majd azt öngyújtóval meggyújtotta. A sértetten szétfolyt abszint azonnal meggyulladt, kékes-zöldes lánggal égni kezdett, aminek következtében a sértett I. és II. fokú, a testfelület 10 %-át érintő égési sérüléseket szenvedett.

A vádlott által használt abszint és annak a sértetten történő meggyújtása alkalmas volt arra, hogy a sértettnek a ténylegesen okozott súlyos sérüléseken túlmenően életveszélyes sérülést hozzon létre, amely sérülés azért maradt el, mert a sértettnek és a segítségére siető személyeknek rövid időn belül sikerült eloltania a sértett bőrén égő magas alkoholtartalmú abszintot.

Minderre figyelemmel a bíróság ítéletében bűnösnek mondta ki a vádlottat életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérletében, melyet az ügyész, valamint a vádlott és védője is tudomásul vett, így az ítélet jogerőre emelkedett.

További felvilágosítás a Szegedi Törvényszék Sajtóosztályától kérhető.

Szeged, 2017. június hó 08. napján